Pazartesi - Cuma: 09.00-18.00 Cumartesi: 09.00-15.00
ARTİKÜLASYON (SESLETİM) BOZUKLUĞU
Bireyin konuşma seslerini yanlış veya eksik üretmesi anlamına gelmektedir. Seslerin doğru çıkarılamaması, konuşmanın anlaşılmasını güçleştirir. Bu tür bozukluk ses atlaması, ses eklenmesi, sesin bozulması ve ses çatlaması şeklinde ortaya çıkar. Artikülasyon bozukluğu konuşma sırasında seslerin hece ve kelimeler içerisinde eksik ya da yanlış telaffuz edilmesidir.
Diksiyon kelimesi Latince’den gelmektedir. Kelimeleri, duyguları ve düşünceleri en iyi şekilde anlatma olarak tanımlayabiliriz.
GECİKMİŞ KONUŞMA
Gecikmiş konuşma, çocuğun konuşması yaşından beklenenden çok geri ya da konuşma gelişimi açısından beklenenden yavaşsa, o çocuğun konuşması gecikmiş konuşma olarak adlandırılır.
Hızlı konuşma (Takifemi), konuşmanın ritminin sözcük tekrarları, uygun olmayan yerlerde duraklamalar, sözcük içindeki hecelerin yerlerinin değiştirilerek söylenmesi gibi düzensizlikler nedeniyle bozulmasıdır.
KEKEMELİK
Konuşmada beklenenden farklı hız, ritim, ses, hece, sözcük ya da sözcük öbeği tekrarları, uzatmalar veya bloklar biçiminde konuşma akışının kesintiye uğramasıdır. Aşırı gerginlik, çabalama davranışları ve ikincil davranışlar da eşlik edebilir.
Pelteklik, artikülasyon bozukluğunun bir türüdür. Daha çok sürtünmeli sesler olarak bilinen seslerin “/s/,/z/,/ş/,/j/” havanın çıkışının yanlış yerde olması ile ilgili bir sorundur.
R sesini söyleyememe en sık karşılaşılan konuşma problemlerinden biridir. Bu problem sadece çocuklarda görülen bir problem değildir yetişkinlerde de görülmektedir.
Konuşmanın Tanımı
Konuşma, bir insanın başka bir insana ya da topluluğa duygu ve düşüncelerini sözle anlatmasıdır.
İnsan vücudunda konuşma organı yoktur. Yaşamsal görevi olan bazı organlar konuşma işlevini üstlenmiştir. Dil ve konuşmada kullanılan organlar başta, boyunda ve gövdede yer alır.
PROMPT (Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets), dil ve konuşma bozukluklarına sahip olan bireylerin konuşma kaslarını güçlendirerek geliştirmeyi hedefler.