Çocuklarda Artikülasyon (sesletim) Bozukluğu
Artikülasyon bozukluğu, konuşurken birkaç harfin atlanması, seslerin yerine başka sesler eklenmesi ya da seslerin yer değiştirmesi sorunudur. Genellikle çocukluk döneminde rastlanılan konuşma problemlerinden biridir.
Konuşma kabiliyeti sonradan öğrenilir. Aileler çocuklarında artikülasyon bozukluğunun olup olmadığını yaşıtlarına kıyasla gözlemleyebilir. 4-5 yaşına varmış bir çocuğun harf, hece, kelime ve cümle bütünlülüğünü sağlamasını beklenir. Konuşurken harfleri yuvarlama, bazı sesleri söyleyemeyip atlama ya da söyleyemediği harflerin yerine başka harfler kullanıyorsa artikülasyon bozukluğu yaşıyor diyebiliriz.
Artikülasyon bozukluğunu şu şekilde örneklendirebiliriz.
Kedi yerine Tedi – Arı yerine Ayı – Gaga yerine Dada – Sen yerine Cen
Lale yerine Yaye – Halı yerine Alı – Kapı yerine Abı – Ayakkabı yerine Aaabbı
Sesletim bozukluğunun birçok nedeni olabilir. Ailede konuşmayı taklit edecek rol model olmaması, dil altı bağının olması, dudak ya da damak yarıklığı, diş yapısında harfin telaffuzunu etkileyecek bozukluklar, dudakların tam kapanmaması, nefesin doğru kullanılmaması gibi problemler konuşmayı olumsuz yönde doğrudan etkilemektedir. Bunların yanı sıra ailenin çocuğun bebeksi konuşmalarını sevmesi ve onunla beraber tekrar etmesi bu yanlışın pekişmesine neden olur. Ebeveynler çocuğun yaşı ilerledikçe konuşmasını düzeltmesini beklerler. Çocuk düzeltemeyince ebeveynlerine ya da çevresine karşı olumsuz tepkilerde bulunabilir.
Genellikle okul öncesi dönemi çocuklarda görülen bu durum destek hizmet alınmadığında okula giden çocuklarda da görülebilir. 1. sınıfa başlayan bir çocuk harfleri doğru söyleyemediği için okumayı ve yazmayı öğrenmesi de zor olacaktır. Harfi nasıl söylüyorsa o şekilde yazacaktır. Harfin ne olduğunu öğrense bile bu kez de okuma yaparken yine yanlış söyleyecektir. Sınıf ortamında başarısızlık yaşamasıyla birlikte arkadaşları ile iletişim kurmada da güçlük çekecektir. Konuşmaları anlaşılmadığı için konuşmasından utanabilir veya arkadaşları bu durumu alay konusu haline getirebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı konuşma bozukluklarını okul dönemine başlamadan önce destek hizmet alınması hem dersleri öğrenimini kolaylaştıracak hem de arkadaşlarının yanında kendine olan özgüvenini kaybetmeyecektir.
Çocuğunuzun kendisini rahat ifade edebilmesi, özgüvenini kaybetmemesi ve sosyal fobi oluşmaması için gelişim düzeyini takip ediniz. Çocuğunuzda konuşma bozukluğunu fark ettiğiniz ilk anda mutlaka uzman kişilere danışınız.